Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022, το οποίο επιμελήθηκε φέτος το Τμήμα του Καναδά της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ), μας προτρέπει να απελευθερώσουμε τη φαντασία μας μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.
Το μήνυμα της αφίσας “Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα!» γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett (στην Ελλάδα τυπώθηκε και διανέμεται με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη). Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Στο σχολείο μας εορτάσαμε αυτή τη μέρα με μια ξεχωριστή δράση φιλαναγνωσίας στην αυλή μας μιας και ήταν ζεστή μέρα.
Ο Κωνσταντίνος διάβασε στα πρωτάκια και δευτεράκια τον “Καλόκαρδο Καρχαρία”, ο Μηνάς διάβασε στα τριτάκια τεταρτάκια το “Νάιμ” ένα παιδί από μια άλλη χώρα που καταφέρνει να κερδίσει τη φιλία δυο δίδυμων κοριτσιών, και τα πεμπτάκια, εκτάκια διάβασαν εκ περιτροπής στους συμμαθητές τους το “Γύρο του κόσμου σε 80 μέρες”.
Κρατάμε λοιπόν το μήνυμα της φετινής αφίσας:
“Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα”.